loading

Servicii logopedice

„Limbajul este haina gândirii” - Samuel Butler

Ce este logopedia?

Cuvântul “ logopedie” provine de la grecescul “ logos” care înseamnă cuvânt şi ” paidea” care înseamnă educaţie. Drept urmare, logopedia abordeaza educaţia vorbirii, reprezentand procesul terapeutic care se concentreaza asupra
studierii si dezvoltarii limbajului, fiind responsabila de prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj si comunicare, inclusiv imbunatatirea limbajului non-verbal.

Care este scopul logopediei?

Scopul logopediei este imbunatatirirea discursului și abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul, imbunatatirea calitatii verbale orale si non-verbale, prevenirea/inlaturarea tulburarilor de limbaj si comunicare, dezvoltarea psihica generala in limita capacitatilor specifice individuale, stabilirea unor relatii corecte/potrivite cu cei din jur.
Terapia logopedica are doua componente:
– coordonarea aparatului fonoarticulator in vederea producerii de sunete ce formeaza cuvinte si mai apoi propozitii (se refera la articularea, fluenta, volumul si tonalitatea vocii).
– intelegerea si exprimarea limbajului (se refera la utilizarea limbajului prin scris, gesturi, strategii alternative si augmentate de comunicare).

Cui se adreseaza terapia logopedica si cand este nevoie de interventia unui logoped?

Terapia logopedica se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor care nu stapanesc limbajul si comunicarea si care arata tulburari/dificultati in aceasta zona. Problemele de limbaj si comunicare pot afecta toti oamenii indiferent de varsta, insa indeosebi copiii, care totodata au sanse mari de succes in urma unui plan riguros de interventie, dedicare si stimulare din partea terapeutului si a parintilor.
Este nevoie sa vizitam logopedul cand:
-copilul prezinta intarzieri in dezvoltarea limbajului
-copilul prezinta tulburari de ritm si fluenta a vorbirii
-copilul prezinta tulburari de pronuntie
-copilul prezinta tulburari de scris-citit (dislexo-disgrafie), tulburari de calcul și rationament matematic (discalculie)
-copilul prezinta deficiente asociate, in care tulburarea de limbaj este secundară

Cat dureaza terapia logopedica?

Terapia logopedica este un intreg proces, ca atare nu putem anticipa cu precizie perioada necesara recuperarii/imbunatatirii limbajului, fiecare are ritmul sau propriu de dezvoltare si asimilare, insa durata terapiei este influentata de anumiti factori, printre care amintim:
-varsta copilului
-frecventa sedintelor
-tipul si severitatea afectiunii prezente
-implicarea parintilor si continuarea exercitilor/activitatilor recomandate de terapeut acasa.
Terapia logopedica poate dura de la cateva luni pana la ani. In functie de nevoia si evolutia copilului, specialistul poate recomanda doua sau mai multe sedinte pe saptamana, totodata exista posibilitatea efectuarii in paralel a unei alte forme de terapie daca tipul afectiunii prezente la copil cere acest lucru (de ex. terapie ABA in cazul copiilor cu tulburare din spectrul autist).

Cum se pot implica parintii?

Parintii constituie un factor extrem de important in demersul catre rezultate optime ale copilului. Specialistul recomanda pentru acasa diverse exercitii/activitati/jocuri care sa sprijine ceea ce se intampla in cabinet si pentru ca cel mic sa aiba parte de continuitate, astfel implicarea parintelui este foarte valoroasa si duce la succesul terapiei.

Beneficiile terapiei logopedice

Terapia logopedica are beneficii uimitoare pentru echilibrul si armonia copilului, astfel amintim:
-cresterea increderii si stimei de sine
-dezvoltarea laturii academice
-imbunatatirea limbajului si a comunicarii
-imbunatatirea abilitatilor si relatiilor sociale
-imbunatatirea abilitatii de expresie si exprimare
-imbunatatirea calitatii vietii copilului pe toate planurile
-dezvoltarea rabdarii si a intelegerii cerintelor din partea celor din jur

Evaluare, diagnosticare si interventie

Evaluarea logopedica a copilului are loc in cabinetul specialistului in prezenta parintelui/parintilor, aceasta presupune observarea directa a nivelului de dezvoltare al limbajului pe toate ariile sale de manifestare (verbal, receptiv, mimico-gestual, auz fonematic, scris-citit). În cadrul evaluării logopedice putem observa dacă limbajul este dezvoltat conform vârstei cronologice sau dacă există tulburări de pronunție, de ritm, fluență și de calitatea scris-cititului.
Evaluarea logopedica presupune:
-observarea copilului in cabinet
-anamneza (datele obtinute de la parinti)
-interactiunea directa cu copilul
-fise logopedice
-chestionare sau teste specifice

Interventia logopedica se desfasoara urmand pasii:

1. Evaluarea
2. Stabilirea diagnosticului diferentiat
3. Realizarea unui plan de interventie
4. Terapia logopedica specifica diagnosticului
5. Re-evaluari periodice
6. Evaluarea finala
7. Inchiderea cazului

In urma informatiilor si observatiilor obtinute, terapeutul poate sa stabileasca diagnosticul copilului, poate sa ofere un raport amanuntit parintelui/parintilor si poate sa inceapa un plan de interventia logopedica personalizat.

Nu ezita sa apelezi la logoped in cazul in care ai suspiciuni in privinta limbajului copilului tau, daca doresti o lamurire, o certitudine sau o parere avizata, specialistul este singurul in masura sa iti raspunda la toate intrebarile pe care ti-le pui si nu uita ca felul in care vorbeste, influenteaza decisiv calitatea vietii copilului.

 

  • Centrul nostru desfasoara evaluari si interventii logopedice in functie de programul disponibil.
  • Evaluarea logopedica are loc doar la sediul nostru.
  • Evaluarea logopedica dureaza intre 55 de minute-60 de minute.
  • Primiti feedback la sfarsitul evaluarii si raport scris pe email in doua zile lucratoare.
  • Sedinta de terapie logopedica are loc doar la sediul nostru.
  • Sedinta de terapie logopedica dureaza 50 de minute.

 

VEZI LISTA DE PRETURI CHIAR AICI: